De Job Finance

Subtiele acties die het personeel bindt aan hun werkgever

Het loon is niet al te hoog binnen uw bedrijf? Toch zijn er manieren waarop werkgevers hun werknemers voor zich kunnen winnen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende “goedkope” extra’s op de werkvloer die de werknemerstevredenheid doen stijgen. Door het personeel aan elkaar en het bedrijf te binden, gaan ze minder snel overlopen naar een andere werkgever.

De manieren die werkgevers gebruiken om werknemerstevredenheid te vergroten

Door geleidende uren wordt er al wat werknemerstevredenheid gecreëerd. Echter als je later start met werken, wordt je op die manier misschien net iets meer aan je werk gebonden aangezien je bijna met je werk in bed kruipt. Op sommige bedrijven zijn er shiften, bijvoorbeeld 1 late tijdens de week en 1 vroege, dit maakt dat werknemers naast hun werk ook iets meer met het werk bezig zijn. Ze moeten hiermee rekening houden en beter plannen, aangezien dit kan verschillen week per week. Indien je een late shift hebt, ga je slapen met je werk in je hoofd en sta je er ’s morgens weer mee op, zodat je een te harde band creëert met je job.

Bedrijven geven de collega’s ook vaak de mogelijkheid om samen iets te gaan drinken, bijvoorbeeld op vrijdagavond. Op die manier ontstaat er een band tussen de collega’s, waardoor ze minder snel van job zullen veranderen. Ook wordt het trakteren van het bedrijf op hun vrijdagse activiteit gezien als een vrijgevige daad. Hierdoor wordt het lage loon misschien even vergeten.

Soms is het ook ingenesteld in het bedrijf om als jarige te trakteren op je verjaardag. Dit creeert voor beide partijen een band, zowel de jarige als de andere collega’s.

Fruit op het werk is ook zeer populair en dit is een goedkope manier om werknemers tevreden te houden. Hier worden alle werknemers gelukkig van en het is veel gemakkelijker dan een loonsverhoging. Een aantal voorbeelden waarmee ik zelf vertrouwd ben is Fruitsnacks en Fruitful Office. Daarnaast zijn er ook praktijken zoals het geven van cadeautjes aan de kinderen van werknemers bij sinterklaas, wat ook een incentive is om bij deze werkgever te blijven.

Er zijn zowiso nog meer manieren waarop werkgevers hun werknemers proberen te binden aan het bedrijf of hen tevreden te houden op een ralatief goedkope manier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *