Finance Lifestyle toekomst

Je eigen business starten

Wat is er mooier dan je eigen droom uitbouwen? Eerst en vooral heb je inderdaad een droom nodig vooraleer zelfstandig te worden. Waarvoor je eventueel bereid bent dagen onbetaald te werken en te streven naar perfectie.  Als zelfstandige is rijkdom en zekerheid echter niet altijd gegarandeerd.

Een zelfstandige activiteit kan je ofwel in bijberoep (naast een andere job) of in hoofdberoep uitoefenen. Zo kan je bijvoorbeeld starten in bijberoep en als het goed begint te draaien, eventueel verder gaan met je zelfstandige activiteit in hoofdberoep. Het voordeel bij zelfstandige in bijberoep is dat je geen sociale bijdragen moet betalen als je minder dan € 1432,89 winst per jaar maakt (in je bijberoep).

Strategie

Vooraleer te starten, moet je natuurlijk over de juiste kennis en capaciteiten beschikken. Zo zijn er bepaalde voorschriften waaraan je moet voldoen, of cursussen die je moet volgen. Bijvoorbeeld bij het openen van een bed-en-breakfast om voeding te mogen bereiden. Vergeet natuurlijk niet je financiële inbreng.

Als je diëtist wil worden of yoga-instructrice, is het ook vereist daar een geschikte opleiding voor te volgen. Daarnaast heb je natuurlijk ook de nodige ruimte nodig om je beroep uit te oefenen. Dit kan bijvoorbeeld een praktijkruimte zijn of bij een bed-en-breakfast de nodig ingerichte kamers en/of badkamers. Soms kan je natuurlijk volledig vanop afstand werken en wanneer je nood hebt aan een ruimte, deze huren, wat je ook als beroepskost kan inbrengen. Belangrijk is om te weten wie je wil aantrekken, dus wie je doelgroep is. Zodat je weet hoe je je moet positioneren en waar. De prijszetting is ook belangrijk en bepaalt ook grotendeels wie je zal aantrekken. Een te lage prijszetting trekt soms minder klanten aan dan een iets hogere prijszetting.

Voorwaarden om te starten als zelfstandige

Er zijn een aantal voorwaarde:

  • De eerste voorwaarde om zelfstandige te kunnen worden, is dat je minstens 18 jaar moet zijn.
  • In België moet je om te starten ook de belgische nationaliteit hebben of van een lidstaat van de EER.
  • Je mag nooit veroordeeld zijn voor fraude of een ernstige fout zoals een faillissement.
  • Beschikken over verplichte vergunningen die van toepassing zijn bij jouw activiteit
  • Over ondernemerscapaciteiten beschikken en wettelijk bekwaam zijn


Om een overzicht te krijgen van wat dit alles kost, kan je deze link raadplegen.

Verzekeringen en andere verplichtingen

De verzekeringen die je moet aangaan, hangen natuurlijk af van welke business je juist begint. Als je personeel in dienst hebt, ben je verplicht een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je altijd verplicht aan te gaan. Om  je panden te beschermen, moet je ook een brandverzekering afsluiten.

Optioneel kan je ervoor kiezen om een hospitalisatieverzekering, een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid op te starten of jezelf te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid (gewaarborgd inkomen). Er zijn nog zoveel andere verzekeringen die je zou kunnen afsluiten, zie deze link: verzekeringen zelfstandige.

Als zelfstandige, dien je een bankrekening te openen in het land waar je gevestigd bent, alsook jezelf aan te sluiten bij een sociale kas. Wanneer je je inschrijft bij de Kruispuntbank van Ondernemingen, krijg je een ondernemingsnummer. Dat is het nummer dat je op al je facturen vermeldt. Als kleine onderneming kan je voor een btw-vrijstelling kiezen, dit kan enkel als je omzet minder is dan € 25 000 per jaar. Als je omzet groeit, zal je nadien moeten overschakelen op de gewone btw-regeling.

Zelfstandige ondernemers moeten ook een boekhouding voeren. Dit kan eventueel via een online boekhoudpakket. Door met een online boekhoudpakket te werken i.p.v. een boekhouder, heb je zelf een volledig zicht op je inkomsten en uitgaven en komt dit ook iets goedkoper uit. Bekijk zeker volgende link: boekhoudprogramma’s vergelijken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *