Lifestyle

Waarom en welke vrijetijdsbestedingen of hobbies

Het hebben van vrijetijdsbestedingen of hobbies is zeer belangrijk. Op die manier doorbreek je de sleur en kan je je op iets anders focussen waardoor je weer andere capaciteiten van jezelf benut.

Het nut van hobbies

Door verschillende hobbies leer je dingen die je misschien later wel zullen helpen tijdens je professionele carrière. Als kind kunnen dat bijvoorbeeld jeugdbewegingen zijn waardoor je leert samen te werken en eventueel leiding te geven of verantwoordelijkheden op te nemen. Als student kunnen dat bijvoorbeeld studentenjobs zijn die je voorbereiden op je carrière en waaruit je veel dingen leert. Ook over jezelf leer je veel tijdens een studentenjob, je leert bijvoorbeeld hoe goed je kan samenwerken en wat je werkpunten zijn. Doorheen mijn studententijd heb ik zelf verschillende studentenjobs gedaan. Ik ben op mijn 17 jaar begonnen in een bio-supermarkt, waar ik deel uitmaakte van een super leuk team. Tevens heb ik als receptioniste gewerkt in een hotel, heb ik sales-jobs gedaan en heb ik in een restaurant gewerkt als dienster. Door al die ervaringen bouw je ook appreciatie en inlevingsvermogen op, wat ook belangrijke aspecten zijn van een persoonlijkheid. Als je in een job terecht komt waar je vaak in contact komt met klanten is empathie namelijk zeer belangrijk.

Het bespelen van een instrument geeft je verschillende vaardigheden, zoals inzicht, luistervermogen en geduld. Ook hobbies zoals schaken leren je inzicht en geduld. Heel veel hobbies, zoals ook sporten, geven je een competitiegeest mee. Competitief zijn is ook belangrijk, want dit kan ervoor zorgen dat andere werknemers geïnspireerd worden en ze zelf ook harder gaan werken. Het is altijd leuk als je iets kan, of vrienden hebt die een aantal leuke vaardigheden hebben.

Handige, nuttige hobbies

Dansen is bijvoorbeeld een zeer leuke en handige bezigheid. Je weet maar nooit, je moest maar eens toevallig in een situatie terecht komen waar je moet dansen.

Sporten heeft veel verschillende voordelen, je werkt aan jezelf, aan je gezondheid en word je competitiever. Door te sporten leer je veel over jezelf en leer je dingen ook te relativeren of kan je jouw stress verminderen. Als je op zoek bent naar een activiteit om te doen met een vriend is het handig dat je eenzelfde sport beoefend, zo kan je daar een gezamenlijke activiteit van maken.

Hobbies kunnen op een bepaalde moment ook hun nut verliezen, vanaf je verder niet veel meer bijleert, is het soms beter om je grenzen te verleggen. Zo kan je een andere hobby kiezen of er een andere bijnemen. Het gebeurt vaak dat mensen vastroesten in oude gewoonten of vasthouden aan een bepaald patroon. Hierdoor valt de uitdaging deels weg en ga je er niet slimmer van worden of andere vaardigheden bijleren. De tijd die je hebt, is zeer waardevol, waardoor het nuttig besteden ervan zeer belangrijk is.

Ergens goed in zijn helpt erbij om jezelf meer te waarderen. Een hobby zorgt ervoor dat je altijd wel iets hebt om over te praten en dat je gelukkig wordt. Een leuke vrijetijdsbesteding helpt je erbij om meer voldoening te halen uit jezelf en uit je tijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *