Finance Lifestyle

Vastgoed: op zoek naar een eigen woning

Juist begonnen met werken en al zin om alleen te gaan wonen! Maar hoe begin je eraan? 

Aangezien ik in de stad werk, ben ik op zoek naar iets leuk, niet te groot, maar toch ruim genoeg om al mijn spullen kwijt te kunnen en onafhankelijk “alleen” te wonen. Ik heb nu net mijn eerste job, 2 maanden aan de slag. Aldus heb ik nog niet zoveel kunnen sparen. Enkel het spaargeld dat ik heb opgepot uit mijn studentenjobs. Al die jaren van hard werk wat uiteindelijk toch nog niet zoveel heeft opgeleverd. Hoe start je nu best met de zoektocht naar je eerste woning? 

De zoektocht, de droom

Intussen ben ik al een aantal appartementen gaan bezichtigen zodat ik voor mezelf kan opmaken wat een appartement waard is en hoeveel ik zou moeten lenen. Als het ware een mini-marktonderzoek.

Daaruit is gebleken dat appartementen toch duur zijn, voor 50 vierkante meter betaal je al snel €149 000 (wat voor mij vrij veel lijkt). Nochtans voldeed het aan bijna al mijn wensen, behalve dan een te kleine badkamer. Er was een klein terrasje, je kon de zonsondergang zien, een mooie houten vloer enzovoort. De andere appartementen die ik bezocht waren gelijkaardig, iets goedkoper (+/- € 130 000), maar ook iets minder centraal gelegen. 

Echter makelaars zijn moeilijk te vertrouwen. Ze zullen je bijvoorbeeld zeggen dat alle appartementen in het gebouw verkocht zijn, uitgezonderd hetgeen dat jij zo graag wil. Dus wees maar snel, want morgen ben je misschien te laat.

De woning en het geld

Als geld geen probleem was, had ik al meteen “Ja” gezegd, maar spijtig genoeg is geld meestal het grote probleem. 

Nu ik weet hoeveel ik moet neertellen voor een appartement, is het tijd om eens te spreken met mijn bank(en). Ik heb de bank alvast gecontacteerd. Ze hebben me een excel doorgestuurd die ik dien in te vullen zodat ze een beeld krijgen over mijn volledige financiële situatie. 

Alvorens ik begon te zoeken, dus helemaal in het begin van mijn zoektocht, heb ik al een aantal links geraadpleegd. Personen die niet zoveel verdienen, kunnen voor een lening beroep doen op het Vlaams woningfonds.

Als het over geld gaat en financiële dienstverlening, is spaargids ook een zeer handige website. Je kan er voor veel financiële diensten een simulatie maken zoals voor een hypothecair krediet en krijg je de voordeligste aanbieders van de markt te zien. 

Vergeet niet dat er nog verschillende kosten en taksen verbonden zijn aan een hypothecaire lening, daarvoor is dit een handige en betrouwbare link.  Een van mijn vorige artikels ging over vaste en variabele rentevoeten bij hypothecaire krediet, de link daarvan kan je hier terugvinden. 

Tussentijds besluit

De appartementen die ik heb gezien waren prachtig, maar uiteindelijk is het misschien niet veel duurder om zelf een huis geleidelijk aan op te knappen. Misschien vind ik voor iets meer geld wel een volledige woning dat misschien 3 keer zo groot is. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *