Lifestyle

Geld: betekenis, mijn persoonlijke visie

Panorama vijver

De betekenis van geld is verschillend van persoon tot persoon, of groep personen (zoals bijvoorbeeld je sociale). Het verschilt eventueel ook van land tot land of van werelddeel tot werelddeel, misschien zijn er in bepaalde werelddelen andere zaken van meer waarde.

Voor veel mensen is geld een manier om iets te kunnen doen, om te kunnen spenderen, consumeren. Waarbij je dus gaat werken (en verdienen) om dingen te kunnen doen, om leuke momenten te beleven.

In België hebben we veel mogelijkheden om te sparen en te investeren. Niet in alle landen weet je zeker of je spaargeld nog zijn waarde zal behouden, vandaar dat niet iedereen in België de cultuur heeft om te spenderen.

Dus voor anderen kan het hebben van geld gewoon zekerheid bieden, het gevoel dat als er iets gebeurt je altijd over een buffer beschikt om de mogelijke kosten te kunnen dekken. Of zodat je het gevoel krijgt de mogelijkheid te hebben om je dromen na te jagen of iets buitengewoon te ondernemen.

Bepaalde mensen zien geld als een status en willen het zelfs niet spenderen, want als ze er teveel van spenderen, verliezen ze natuurlijk hun rijkdom of status. Anderen zien het dan weer als een middel om mee op te scheppen, om te laten zien dat ze elke aankoop aankunnen, zonder er doordacht over te moeten nadenken.

Er zijn ook mensen die ervoor kiezen hun luxe op te geven om dan soberder te leven en hun geld in een investering te steken waarvan ze hopen dat dat hen gelukkiger zal maken.

Daarnaast zijn er ook veel personen die gewoon echt niet veel geld hebben, maar door alles uit te zoeken toch nog een degelijk leven of soms degelijker leven kunnen leiden dan personen die er wel over beschikken.

Maakt geld nu gelukkig? Voor sommige mensen zal het nooit genoeg zijn, dus maakt het hebben van nog meer geld niet echt gelukkig. Anderen, die goed doordacht omgaan met hun geld en de waarde ervan kennen en waarderen, zullen er misschien wel gelukkig van kunnen worden. Als je al je geld inneens zou buiten gooien, ben je waarschijnlijk voor even super gelukkig, maar nadien ongelukkiger dan ooit tevoren aangezien je achteraf ziet hoe je het anders had kunnen spenderen of je geproefd hebt van een luxe-leven dat je daarvoor nooit gekend hebt.

Als je het merendeel van je tijd kan spenderen aan dingen die je graag doet, beschik je al over een zeer grote rijkdom. Tijd kan echter van veel grotere waarde zijn dan geld. De combinatie van beide zou ideaal zijn.

Zit je met geldvragen anno 2018, dan kan deze link wel handig zijn. Zelf heb ik ook al geschreven over besparen en manieren om bij te verdienen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *