Finance

Keuzemogelijkheden bij hypothecaire lening

Binnenkort zal ik hoogstwaarschijnlijk een hypothecaire lening aangaan. Vandaar dat het me interessant leek om te delen hoe je de beste keuze kan maken tussen een variabele en vaste interestvoet.

Wanneer je een hypothecairelening afsluit, heb je over het algemeen de keuze tussen een vaste en variabele rentevoet. Het is niet altijd even gemakkelijk bij het afsluiten van je eerste hypothecaire lening te weten wat het beste is. Het hang namelijk wat af van geval tot geval, van periode tot periode. In dit artikel leg ik alvast uit wanneer welke keuze het interessantste is.

Vast of variabel

Het is algemeen geweten dat een variabele rentevoet maximaal kan verdubbelen als we ons terug in een stijgend renteklimaat zullen bevinden. Echter is het niet zeker dat de rente ook effectief zal stijgen tot een verdubbeling. Bij een vaste looptijd zal dezelfde rentevoet aangehouden worden over de gehele looptijd.

Wat is het interessantste?

Wanneer de rente laag staat, zou het beter zijn om voor een vaste rentevoet te kiezen, aangezien die lage rentevoet dan geldt voor de volledige looptijd van de lening. Het hangt er natuurlijk ook van af hoelang de lening zal lopen. Als de looptijd niet erg lang is, kan het voordeliger zijn om voor een variabele rentevoet te kiezen, omdat die doorgaans voordeliger is dan de vaste rentevoet.

Als we ons in een klimaat van hoge rentevoeten bevinden, kan het voordeliger zijn om voor een variabele rentevoet te opteren. Een variabele rentevoet kan namelijk ook nog zakken. Bij een lening met variabele rentevoet hoort ook een herziening, wanneer die zal plaatsvinden bepaal je bij het afsluiten van de lening. De renteherziening kan 1 jaarlijks, 3 jaarlijks of 5 jaarlijks.

Waarom kiezen er nu dan toch nog mensen voor een variabele rentevoet?

Het klimaat waar we ons nu in bevinden, is nog steeds een klimaat van lage rentes. Dus waarom wordt er nu toch nog soms gekozen voor een variabele rentevoet? Voor sommige personen is het interessant, aangezien ze dan in het begin iets minder moeten aflossen en nog ruimte hebben om te sparen. Waarschijnlijk zal de rente binnenkort terug stijgen, dus moet er dan meer rente betaald worden.

Sommige personen zijn geneigd om altijd voor de vaste rentevoet te kiezen, aangezien dit van in het begin zekerheid biedt over hoeveel men uiteindelijk zal moeten betalen. Bij een variabele rentevoet kan je niet op voorhand zeggen hoeveel geld je uiteindelijk kwijt zal zijn aan je lening.

Vergelijken van leningen

De moment waarop je beslist om een lening aan te gaan is zeer belangrijk. Aangezien dit grotendeels kan bepalen hoeveel je lening kan kosten. Hetgeen men het liefst heeft, is om een lening op te starten in een klimaat van lagere rentes, want dat zou het voordeligst zijn. Aangezien er dan meestal voor een vaste rentevoet kiest, biedt dit het meeste zekerheid. Tijdens een klimaat van hoge rentevoeten is het namelijk niet zo’n goed idee om voor een vaste rentevoet te kiezen, tenzij je gelooft dat de rentes nog meer zullen stijgen. Daarnaast spelen er nog andere factoren een rol, zoals de looptijd van de lening.

Het is dus zeer belangrijk om op voorhand de verschillende mogelijkheden met elkaar te vergelijken. De rentes die banken geven kunnen uiteenlopend zijn. Ook tussen variabele en vaste rentevoeten kan er een groot verschil zitten, wat het zeer interessant maakt om het allemaal even te vergelijken, zodat je uiteindelijk toch de beste keuze kan maken. Het is ook goed om eens langs te gaan bij verschillende banken, misschien dat ze wel een gepersonaliseerde korting geven. Hoe kapitaalkrachtiger je bent, hoe meer voordeel de bank je zal kunnen geven. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *