Finance Lifestyle

Interessante manieren om bij te verdienen

Naast je full-time job of je studies zijn er tal van andere manieren om geld bij te verdienen. Hieronder zal ik een aantal manieren die mij interessant lijken even toelichten.

Tips over het algemeen

Een tip die ik in mijn vorig artikel ook al aangehaald heb, is om te beleggen. Als je vroeg begint, kan je zo al een mooie spaarpot opzij zetten voor later. Het kan ook een mooie extra betekenen voor in de nabije toekomst. Bijvoorbeeld om je jaarlijkse vakantie mee te betalen.

Dankzij deeleconomie zijn er tal van manieren bijgekomen om iets bij te verdienen.

Als vrijwilliger kan men ook wat bijverdienen, er is echter wel een maximum van €33,36 per dag en in totaal een maximaal bedrag van €1334,55 per jaar. Daarnaast kan men wel nog onkostenvergoedingen ontvangen voor bijvoorbeeld de verplaatsing, materiaalgebruik, voeding en drank. Als vrijwilliger is het bijvoorbeeld ook mogelijk om figuratie-opdrachten te doen. Sommige figuranten werken ook met een kunstenaarskaart, daardoor kan men iets meer verdienen per dag.

Bijverdienen naast je full-time job

Flexi-jobs laten personen die minstens 4/5de werken en gepensioneerden toe om ongelimiteerd bij te verdienen. Naast de voorwaarde 4/5de tewerkgesteld te zijn, moet men ook de voorafgaande 3 kwartalen 4/5de tewerkgesteld zijn. Voor gepensioneerden telt de voorwaarde dat men minstens 1 kwartaal gepensioneerd moet zijn. De sectoren waarin men een flexi-job kan doen zijn horeca en detailhandel. Het minimumloon bij een flexi-job is €9,88 per uur, waarop men geen belastingen of sociale bijdragen moet betalen. Hier kan men de voorwaarden en voordelen nog eens nalezen.

Daarnaast kunnen werknemers die minstens 4/5de werken, gepensioneerden en zelfstandigen in hoofberoep onbelast €6000 per jaar bijverdienen in de deeleconomie (met een maximum van €500 per maand). De voorwaarden kan men hier best even nalezen.

Pensioensparen

Pensioensparen is ook een mooie bijverdienste, niet voor meteen, maar vooral voor later. Het mooie aan pensioensparen is dat men ieder jaar 30% van het gespaarde bedrag kan aftrekken van de belastingen. Als men ervoor kiest om €960 per jaar te sparen, dan geniet men van 30% (dus €288). Vanaf dit jaar kan men ook kiezen om meer te sparen, tot €1230, maar dan geniet men slechts van een belastingsvoordeel van 25%. Echter zou ikzelf aanraden om voor €960 te gaan, aangezien men dan een hoger percentage van het gespaarde bedrag kan aftrekken en uiteindelijk staat het gespaarde geld ook “vast”. Als men het vervroegd wil terugnemen, zal men al het belastingsvoordeel dat men erdoor genoten heeft, moeten terugbetalen. Dus beter het zekere voor het onzekere nemen en niet meer dan €960 in je pensioenspaarplan sparen. Het is dus belangrijk om voor uzelf uit te maken hoeveel je kan missen. Je mag natuurlijk ook minder dan €960 sparen. Het maakt ook niet uit wanneer je het stort, je mag het volledige bedrag ook nog in december storten. Als je kiest om te sparen in een pensioenspaarfonds, is het beter om iedere maand een bedrag te storten in plaats van  alles in 1 keer, aangezien het de koers van de beurs volgt en je anders het risico loopt om net op een slechte moment gekocht te hebben.

Op je 60ste verjaardag neemt de ficus een taks van 10% op het gespaarde bedrag af (eenmalig). Dus verjaar je op het einde van het jaar? Dan stort je best je bedragen van dat jaar pas na je verjaardag, dan wordt je op dat bedrag niet meer belast. Natuurlijk kan je nog verder sparen na je 60ste verjaardag.

Enkele kleine tips voor je begint met pensioensparen:

  • Je kan niets aftrekken als je geen belastingen moet betalen, dus dat reken je best even na
  • Maak voor jezelf uit waar je je het beste bij voelt: een fonds of verzekering
  • Vergelijk bij verschillende banken en/of verzekeringsmakelaars
  • Niet ieder fonds is hetzelfde, kijk ook de ratings na bij morningstar en de kosten die iedere bank of makelaar aanrekent
  • Ikzelf zou voor mezelf gaan voor een pensioenspaarfonds, aangezien ik nog een lange beleggingshorizon heb en uit historische gegevens kunnen we afleiden dat de financiële beurs op lange termijn groeit

Bijverdienen tijdens je studies

Tijdens je studies is het interessant om een studentenjob te hebben, niet enkel om een centje bij te verdienen, maar ook omdat je dan al wat ervaring opdoet, en vooral dat je op die manier jezelf ook beter leert kennen en al wat aan je negatieve en positieve punten kan werken. Het is dan ook interessant om een job te nemen die je goed kan combineren met je studies. Een job aan een receptie is zeker interessant, aangezien je tijdens je werkuren eventueel wat kan studeren of tussendoor iets nalezen of aanpassingen doen aan iets voor je studies. Bij receptiewerk werk je ook aan je communicatieskills en moet je soms meerdere talen spreken, waardoor je talenkennis erop vooruit zal gaan. Daarnaast is het nog interessanter om een studentenjob te kiezen die valt in het gebied waarin je studeert of zal afstuderen.

Als je belastingen moet betalen als student, kan het ook handig zijn om aan pensioensparen te doen (zie eerder in dit artikel).

Je kan ook enquêtes invullen, niet alleen omdat je er iets mee kan verdienen, maar je er ook wat uit bijleert. Voor mijn masterproef was het wel interessant aangezien ik op die manier wist hoe ik best mijn vragen kon formuleren, dus win-win.

Een andere perfecte bijverdienste om te doen tijdens je studies is als hondenoppas. Als je op een hond past, is het mogelijk om in tussentijd wat te studeren. Je kan er ook mee gaan wandelen of sporten. Bovendien is het vooral leuk om af en toe een hond te hebben. Het is mogelijk dat dezelfde hondjes regelmatig terugkomen, waardoor je er dan ook een band mee kan opbouwen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *